Dolda fel vid husköp

Dolda fel vid husköp

Dolda fel i samband med ett husköp är naturligtvis en mardröm. Och det kan tyvärr vara svårt att upptäcka en del av dessa, därav namnet ”dolda” fel. Men det finns vissa saker du bör vara extra kritisk och uppmärksam mot när du väl är på visning. Dessvärre är det nämligen du som är husköpare som är ansvarig för att upptäcka eventuella felbyggnationer och felaktiga installationer. Om du skulle vinna budgivningen bör du därför säkerställa att det står tydligt i kontraktet att köpet endast genomförs och godkänns när en besiktningsman gått igenom hela bostaden.Här är en kortare lista med sådant du bör fråga mäklaren eller husägaren om.

  1. Ventilation. Även om badrummet ser ut att ha en välfungerande och fräsch ventilation bör du alltid kolla vart ventilationen leder. Ibland leder den rakt in i isoleringen på vinden. Detta kan vara svårt att upptäcka själv. Se till att fråga och undersöka. Du vill inte få mögelproblem långt senare.
  2. Om du köper en bostadsrätt bör du fråga mäklaren om det är okej för dig att utföra samtliga förändringar du skulle vilja i lägenheten. Ibland finns det en hel del restriktioner.
  3. När utfördes senaste stambytet? Om det var längesedan kan det hända att det snart är dags igen..
  4. Vad är det för uppvärmningssystem i bostaden? Om du inte gillar alternativet får du räkna med en stor kostnad för ominstallation av nytt system.

Trots att du inte kan upptäcka samtliga dolda fel under en hus- eller lägenhetsvisning, finns det ändå en  hel del saker du kan kontrollera. Känn dig aldrig dum när du ”snokar” runt, du är trots allt en potentiell köpare och har rätt att gå igenom ditt eventuella framtidshem. Kontrollera följande:.

  • Testa alla fönster genom att öppna och stänga dem.
  • Kontrollera att samtliga vitvaror och liknande fungerar i köket.
  • Leta efter eventuella skadedjur, dra ut samtliga lådor och öppna alla skåp i köket.
  • När du kollar igenom badrummet bör du testa alla vattenlås, kontrollera hur vattentrycket är, hur vattnet smakar samt hur varm- och kallvatten fungerar.

Det är viktigt att kontrollera allt noggrant när du är på visning. Bra att veta är att mäklaren, trots att han eller hon naturligtvis vill sälja, måste vara helt opartisk och ska alltid berätta sanningen.