Stor tillverkning i gummi?

Gummi är ett bra material för att tillverka många olika typer av produkter eller detaljer. Beroende på vad ditt gummi ska användas till så kan du behöva specifika egenskaper. Här kommer några råd på vägen till dig som letar efter en gummitillverkare.

Hos gummitillverkaren Gotlands gummifabrik finns det 27 olika gummisorter att välja mellan bland annat natur-/isoprengummi, styrengummi, halobutylgummi, silikongummi, fluorgummi med mera. Varje gummityp har olika egenskaper som listas i en tabell i gummiguiden med en bedömningskala från 1-5 där 5 är utmärkt bra och 1 är dålig. I tabellen kan du till exempel avläsa hur mycket din specifika gummisort sätter sig i olika temperaturer, något som kan vara bra att veta om din gummidetalj till exempel ska användas i värme. Om du behöver en gummisort som till exempel är beständig mot olja eller bensin så väljer du en som har en högre siffra på den egenskapen. Andra saker som du kan titta på är oxidationsbeständighet, värmeåldring, köldförstyvnad, vattenbeständighet, brandhärdighet eller dynamisk utmattning. Om din gummidetalj ska monteras ihop med något annat material så kan du titta på värdena för vidhäftning till metall eller vidhäftning till textil. Kontakta din gummitillverkare så får du råd och hjälp.

Gummitillverkare behövs i många olika branscher

Gummiartiklar kan gjutas i en slags formar, då används oftast något som heter formgummi. Gummidetaljer kan även skäras ut ur en gummimatta. Gummidetaljer kan även tillverkas genom metoder som injektion, kompression eller något som kallas transfer. Gummi behövs i många olika typer av branscher till exempel inom företag som hanterar mycket mat eller inom många områden inom medicin. Gummitillverkaren Gotland gummifabrik har till exempel kunder inom medicin, bil-och lastvagnsindustrin, skydds- och andningsutrustning. Typiska produkter som tillverkas i gummi är exempelvis gummislangar, gummitätningar, gummidämpare eller de där små fötterna som du hittar på många typer av möbler. Andra exempel på produkter som återfinns hos gummitillverkare är kabelgenomföringar, gummibussningar och gummipluggar. Kontakta gärna en gummitillverkare som Gotlands gummifabrik om du letar efter en underleverantör av dina gummidetaljer så kan ni tillsammans diskutera mer. Om du är en inköpare eller en konstruktör som letar efter svar på några frågor om gummi och dess egenskaper så hittar du många svar i gummiguiden.