Den självklara skillnaden mellan spabadstak och pooltak är dess användningsområde. Ena taket används för pooler – andra för spabad. Men det finns undantag och tydligare definitioner.
Pooltak – Främst för nedgrävda och större pooler
Med pooltak menas generellt de större tak som monteras på en nedgrävd och större pool. En pool som helt enkelt inte kan skyddas tillräckligt med en fast installation av vägg, mindre tak från en befintlig byggnad eller liknande.
Här krävs det att taket ska kunna dras fram och tillbaka relativt lätt samtidigt som det behöver vara hållfast och funktionellt. Taket skyddar både mot väder och vind så att säsongen blir längre samt mot grenar, löv och annan smuts. Dessa tak är relativt dyra på grund av dess stora konstruktion, flexibilitet och tekniska uppbyggnad. Så även om det heter pooltak så är det inte ett tak som används för alla pooler – bara de större. Några exempel på modeller är:
- Högt som ger rymd och möjlighet att leka under taket?
- Lågt som inte skymmer utsikten?
- Ställbart åt flera håll?
Spabadstak – För spabad samt mindre pooler
Ett spabadstak används för att skydda badtunnor, spabad, bubbelpooler eller en enkel mindre pool för 4 – 5 personer. Lite förenklat kan sägas att dessa tak skyddar när de personer som är i vattnet förväntas sitta upp – medan ett pooltak skyddar när personerna förväntas simma.
Fristående pooltak
Fristående modeller ställs runt om badtunnan eller spabadet och har därmed en mycket stor flexibilitet gällande placering. De är ofta rundade med en öppning åt ena sidan. Skulle det blåsa exakt mot det hållet kan det även bli blåsigt under taket – men ändå betydligt mindre än utan tak och väggar. En del är helt omslutande och ingång sker genom en dörr.
Pooltak mot fasad
Ett annat alternativ är att bygga taket från en fasad. Detta i likhet med hur en inglasad altan byggs. Taket sitter fast på fasaden och sträcker sig utåt och sedan ner mot marken. Utföranden finns i en rad olika varianter men funktionen är densamma.
Här är det viktigt att mäta storleken på taket och kontrollera behov av bygglov. Ska den sättas upp inom en bostadsrättsförening kan även styrelsen behöva underrättas och tillfrågas innan byggnationen påbörjas.