Vissa hemmaprojekt är större än andra. Utbyggnad av hus tenderar att vara ganska dyrt och omfattande, men genom att ta del av tipsen nedan kan du hålla ned kostnaderna – och humöret uppe.
Slarva inte med planeringen
Bland det mest kritiska för en lyckad utbyggnad av hus finns planeringen.
Tre snabba tips för inledningen av projektet:
- Var ute i god tid
- Förbered alla moment i lugn och ro
- Gör en detaljerad budget
God framförhållning gör att arbetet flyter på smidigare när det väl är igång.
Om du ska göra en större utbyggnad av hus kan det vara klokt att anlita en arkitekt. Leta gärna efter någon som har referenser från liknande arbeten sedan tidigare. För mindre projekt kan det räcka att anlita en byggingenjör eller en konstruktör, men att bygga ut huset är sällan ett ”mindre projekt”.
En fördel med att anlita någon med ritningskompetens tidigt i processen är att du sedan kan använda det som underlag till kommunen när du ska ansöka om bygglov.
Hitta hantverkare tidigt för utbyggnad av hus
Duktiga hantverkare är ofta fullbokade lång tid i förväg. Det är inte alls säkert att den hantverkare som du vill anlita har tid att ta sig an just ditt projekt. Vänta inte med att börja diskutera med entreprenörer du tycker verkar bra.
Så hur hittar man duktiga hantverkare, då? Ett tips som alltid fungerar är att höra med vänner och bekanta. Kanske känner du någon som gjort en utbyggnad av hus nyligen? Om du tyckte att det arbetet var bra, skadar det inte att höra vem som utförde arbetet.
En annan metod är att använda sig av så kallade offerttjänster. Du skickar in en så detaljerad uppdragsbeskrivning som möjligt av ditt projekt, varpå offerttjänsten förmedlar den till anslutna entreprenörer i närheten. Fördelen med det är att du får flera offerter att jämföra och ställa mot varandra.
Totalentreprenad eller delad entreprenad?
Anlitar du en totalentreprenad så är de ansvariga för att i sin tur ta in entreprenörer på de områden som är aktuella. Det kan till exempel vara att totalentreprenaden anlitar duktiga målare, plattsättare, golvläggare, VVS-montörer eller elektriker – så att du slipper göra det. Vanligt är att en totalentreprenör utför snickeriarbeten själv, men tar in hjälp på övriga områden.