Marknaden för fritidshus är väldigt het just nu och priserna har stigit kraftigt sedan våren 2020. I pandemins kölvatten har allt fler svenskar fått ett sug efter skogar och sjöar. Det har lett till att allt fler är intresserade av ett naturnära boende. Och det är precis detta som ett fritidsboende kan erbjuda. Den effekt som syns på bostadsmarknaden är väldigt tydlig och dramatisk. Det är inte bara bostadsrätter och villor där en tydlig prisökning kan skönjas. Även suget efter fritidshus är alltså väldigt stort för tillfället. Tankarna på att skaffa ett fritidsboende kan ha funnits sedan tidigare. Det är dock allt fler som väljer att göra slag i saken och hitta en naturskön tillflyktsort.
Denna trend kan bland annat ha att göra med att distansarbetet ökar i landet. Möjligheten att kunna jobba hemifrån tros vara en starkt bidragande orsak till att fler nu är på jakt efter ett fritidsboende.
Tydlig skillnad i snittpris på fritidshus
Skillnaden i snittpris på fritidsboende sedan pandemin jämfört med tidigare är slående. Till exempel går ett genomsnittligt fritidshus i Örkelljunga idag för hela 1,4 miljoner kronor. Motsvarande hus hade före pandemin gått för omkring en miljon kronor. Det är alltså genomsnittliga prisökningar på 40-50 procent som vi nu ser i spåren av pandemin.
Förutom förändringen av prisbilden syns även andra skillnader nu jämfört med tidigare:
- Affärerna görs nu snabbare. Idag tar det sällan mer än en vecka eller två från det att annonsen för ett fritidshus läggs ut tills dess att huset säljs. Detta är en stor skillnad mot tidigare. Förr tog det ofta omkring två månader för ett fritidsboende att säljas från dess att huset lagts ut till försäljning.
- Fler köpare kommer från storstadsregioner. En större andel köpare av fritidsboenden kommer idag från städer och storstadsregioner. Till exempel är det vanligt att köpare av fritidshus i Örkelljunga härstammar från Helsingborg och Malmö. De lockas helt enkelt av tystnaden och naturen på landsbygden. Och samma trend kan även skönjas i andra delar av landet.
Så även om intresset kanske är något svalare från danskar och andra utlänningar är det större än tidigare bland svenskar.