Vad kostar det att få parkettgolven slipade?

Vad kostar det att få parkettgolven slipade?

Parkett är ett vackert och funktionellt underlag. Skulle det få missfärgningar eller små hack går golvet även enkelt att fräscha upp genom att det slipas. Med hjälp av slipmaskiner kan man slipa parkettgolven på egen hand. Dessa kan hyras hos byggföretag och maskinuthyrare. Men vill man att resultatet ska bli riktigt bra bör hantverkare kontaktas. Vad kostar det?

Följande exempel är taget från ett företag i Stockholm. Priserna kan självklart variera mellan olika bolag men exemplet visar hur mycket man ungefär kan räkna med gällande prisnivå och vad som påverkar priset. Alla dessa priser är även efter att ROT-avdrag har använts.

Prisbild på att slipa parkettgolv

Slipning och behandling med lack (klass 1) – Kostar ca 185 kr per kvadratmeter.

Slipning och behandling med naturell olja – Kostar ca 250 kr per kvadratmeter

Slipning och behandling med pigmenterad hårdvax – Kostar ca 315 kr per kvadratmeter

Att enbart slipa parkettgolv utan att behandla dessa efteråt rekommenderas inte. Flera företag som erbjuder golvslipning har inte ens detta alternativ till sina kunder. Att slipa innebär att man skapar en finare yta men samtidigt att träet ”öppnas”. Skulle inte behandling ske skulle parkettgolvet mycket snabbt förstöras.

En familj som har ett vardagsrumsgolv på 20 kvadrat kan alltså räkna med att en slipning och behandling av parkettgolvet skulle kosta från 4000 kr. Detta förutsatt att de har rätt till ROT-avdrag. Man bör alltså alltid kolla på Skatteverkets hemsida (logga in med Bank-ID) för att se att man inte använt årets hela avdrag.

Det kan tillkomma småavgifter

Det kan i vissa fall tillkomma vissa avgifter. Ett exempel är utkörningsavgift eller startavgift. Det är inte alla hantverkare som använder sig av denna avgift men det förekommer. I detta fall behöver man betala en fast avgift för att de ska komma till hemmet. Det kan därmed jämföras med en utkörningsavgift. Utöver det kan aviavgift och administrationsavgift tillkomma.

I jämförelse med vad golvslipningen kostar är dessa avgifter små. Men man bör ändå vara beredd på att det kan tillkomma vissa extrakostnader utöver arbetskostnaden.

Självklart är det billigare att hyra en slipmaskin och utföra arbetet själv. Men är det i rum där man verkligen vill ha hög kvalité kan det vara värt att betala för att få arbetet utfört.