Infraröd bastu – framtidens sauna

Få saker går upp mot en 20-minuters svettning i en bastu. Du kommer att känna dig mer avslappnad och utvilad när du har bastat färdigt, och värmen gör underverk för ömmande muskler samt ökar ditt generella välbefinnande. Men vad gör man då om den höga temperaturen i en vanlig bastu är alltför hög för att man ska kunna hantera den? En infraröd bastu kan vara lösningen på detta problem – den ger samma fördelar som en vanlig bastu men utan den extrema hettan.

Förespråkare för IR-bastur hävdat att värmen tränger djupare in i kroppen än uppvärmd luft, vilket gör att du kan få en mer intensiv svettning vid en lägre temperatur. Miljön är helt enkelt enklare att tolerera, så du kan stanna kvar i bastun under en längre tid.

Så funkar infrarött ljus

En infraröd bastu värmer till skillnad från en vanlig sådan inte upp den luft som omger dig. Den använder sig istället av infraröda lampor för att värma upp kroppen direkt. Eftersom denna nya typ av bastu kan låta värmen penetrera huden och värma upp kroppen innan den värmer upp luften, kan den infraröda bastun ge effekt vid en lägre temperatur. I en IR-bastu går endast omkring 20 procent av värmen åt till att värma luften medan de övriga 80 procenten värmer din kropp.

Fördelarna med en infraröd bastu

Så vilka är då fördelarna med en infraröd bastu? Dessa är några av de effekter som en IR-bastu för med sig:

  • förbättrad sömn
  • ökad avslappning
  • avgiftning
  • viktnedgång
  • avlastning av värkande muskler
  • avlastning vid ledvärk såsom artrit
  • förbättrad blodcirkulation

Inte minst i vårt grannland i öst har bastun under århundraden använts för att behandla olika slags åkommor. Det finns många vetenskapliga studier och annan forskning på den traditionella bastuns effekter, men det finns än så länge inte särskilt många studier som granskar den infraröda bastun.

Denna brist på hårda bevis och välkända studier på de möjliga fördelarna med den infraröda bastun gör att du som konsument själv får ta ställning till de påståenden som görs av tillverkare av dessa produkter. Å andra sidan finns det inte heller några rapporter om negativa effekter.