Kastanjestaket för husets trädgård

Håller du på att fixa ordning i trädgården? Varför inte skapa olika rum i trädgården med hjälp av kastanjestaket? Detta klassiska staket är, som namnet antyder, tillverkat av just kastanjeträd. Detta träslag är väldigt smart för just staket eftersom träslaget har ett naturligt rötmotstånd. Därtill åldras kastanj otroligt väl och blir nästan vackrare med åren. Du kan köpa kastanjestaket på rulle och med olika gleshet. Om du vill ha staket mot insyn är det bäst med ett högre staket med liten gleshet eller ingen alls. Om du däremot vill avskilja olika delar av trädgården från varandra kanske ett glesare staket är att föredra. Då kan man skymta vad som växer på andra sidan.

Kastanjestaket ger trädgården en robustare känsla tack vare sina naturliga ojämnheter. Du kan enkelt plantera murgröna eller andra klätterväxter vid staketet och låta dessa växa upp för staketet och därmed bilda en insynsskyddad vägg. I likhet med teak så får även kastanjeträ en vackert silvergrå färg efter ett par år då det blekts i solen. När du inte letar efter ett inbrottsstaket eller vill ha en stor och hög häck, är kastanjestaket perfekt. Detta är ett glest och tunt staket som mer är till för estetiska skäl. Passar utmärkt för att avgränsa tomten eller för att rama in uteplatsen.

Enkelt montage av kastanjestaket

När du beställt in ett par rullar kastanjestaket behöver du inte oroa dig för att montera upp staketet. Den stora fördelen är naturligtvis att staketet redan är färdigt, alltså det kommer på en rulle. Dock behöver du själv köpa in stolpar som du ska slå ner cirka 40 till 60 centimeter. Sätt ut stolpar med mellanrum på ungefär 2 – 2,5 meter. Därefter är det bara att börja fästa upp staketet, något du kan göra med såväl rostfri skruv som krampor.

Oavsett om du eftersträvar en lummig och engelsk trädgård eller hellre håller uteplatsen sparsmakad och modern, passar kastanjestaket nästan alltid in. Dessutom är den här sortens staket relativt billigt, med tanke på kastanjeträdets alla smarta egenskaper. Kolla in inspirationsbilder på sidor som Pinterest för att få nya idéer om hur du kan försköna och förbättra din trädgård.