Så gör du storstädningen roligare

Så gör du storstädningen roligare

Många familjer genomför storstädning en eller två gånger per år. Det är nu som kyl och frys dras fram, avloppen rensas och ställen städas som man under veckostädningarna låter bli att lägga energi på. Är du en av de få som ser fram emot årets storstädning? De flesta gör nog det inte men med några tips kan nästa storstädning i alla fall bli lite roligare och enklare.

  1. Städa med städschema

Det finns färdiga städscheman att ladda hem online. Genom att ha ett städschema blir det tydligare vad som ska städas, vad är kvar och vem som gör vad. Låt hela familjen skriva sina namn bakom de olika punkterna som de tar. Kanske kan de vuxna ta 10 punkter var och barnen 5 var.

  1. Gör det till en heldag tillsammans

Storstädning kan upplevas som något nödvändigt ont. Något som bara ”måste” göras vilket även kan innebära att det känns tungt och att man skjuter upp det. Men allt blir vad man gör det till. Testa med att skapa en heldag med gemenskap. Ni städar alla samtidigt, tar fikapauser med lyxfika, städar lite till och beställer hem pizza till lunch osv.

  1. Städa inte alls – låt någon annan göra det

Med rut-avdraget har olika städtjänster blivit allt mer populärt att köpa in. Vad det kostar avgörs självklart av hur många rum som ska städas och vad man vill att storstädningen ska innefatta. Men fråga ett par städföretag och se på vilket pris de erbjuder. Är det värt att betala detta för att slippa städa? Kom ihåg att du inte slipper städningen helt och hållet ändå eftersom du ändå måste plocka undan och göra klart till städpersonalen kommer.

  1. Ladda med passande städprodukter

Det finns inget som kan ta bort städlusten så mycket som när man kämpar med en fläck som ”vägrar” gå bort. Men ofta beror det på att man har fel städprodukter. Ladda inför kommande storstädning genom att köpa in trasor, medel, fönsterskrapor och annat som behövs. Finns det extra dammsugarpåsar hemma? Finns det plasthandskar? Låt inte bristen på städprodukter stoppa städningen eller försena den genom att någon måste åka och handla.