Tänk på detta innan du installerar ett spabad

Något som många drömmer om då man skaffar sig ett eget hem är att installera en pool eller ett bubbelbad på tomten, något som också kan kallas för spabad. Att ha tillgång till ett avkopplande spabad direkt utanför hemmet är lyxigt, men det kräver också lite utrymme och en viss kunskap om underhåll och installation. Just installationen kan vara någorlunda krävande, men som tur är finns det många företag som kan hjälpa er att installera ett spabad i Göteborg. Däremot kan det vara bra om du själv är lite påläst och vet ungefär hur installationen går till utifall något måste åtgärdas. Därför har vi satt ihop en liten guide för vad ni bör tänka på innan ni installerar ett spabad.

Hur installerar man ett spabad?

Som tidigare nämnt så är installationen av ett spabad något som du själv oftast inte behöver vara så delaktig i, utan i vanliga fall ingår installation av experter vid köp av ett hemmaspa. Tack vare det generösa utbudet av spabad på dagens marknad finns det många olika varianter att välja på, och alltså kan ni också anpassa konstruktion, funktion och installation efter ert behov.

Att tänka på innan installation av spabad

Oavsett om ni köper ett spabad som installeras av återförsäljaren eller om ni köper en variant som kan installeras på egen hand så är det viktigt att ni har koll på installation ska gå till, så att ert hemmaspa funkar som det ska. Här är de viktigaste sakerna att tänka på:

  • Skillnad mellan spabad för inomhusbruk och utomhusbruk

Innan ni sätter igång med utforskandet av de olika spabaden så är det viktigt att bestämma sig för om ni vill ha ett spabad inomhus eller om det ska placeras utomhus. Det finns nämligen en del skillnader mellan de olika typerna, inte minst vad gäller underhåll och installation.

  • Tål marken badets tyngd?

Denna punkt är framförallt viktig om du ska installera ett spabad inomhus eller om du tänkt placera det på en trall eller altan. Golvet eller ytan måste klara av spabadets vikt, och eftersom de ofta är rätt mycket tyngre än ett vanligt badkar krävs det slitstarka och tåliga golv där de ska placeras. Det här är extra viktigt om spabadet ska placeras högt upp eller på ovanvåningen.

  • Ventilation 

Om du ska installera ett spabad inomhus bör du se till att utrymmet där badet ska placeras har tillräckligt bra ventilation. Detta gäller såklart också om badet ska placeras utomhus, men i ett badrum eller liknande skapas det mer fukt som kan leda till fuktskador. När ni installerar ett spabad bör ni se till att det både passar era behov och ert hem.

  • Låt en elektriker sköta installation

Som sagt så finns det vissa spabad, till exempel ett uppblåsbart spa eller ett mindre hemmaspa som kan installeras på egen hand. Men, många spabad kräver en lite mer komplicerad installation i flera steg, och då är det väldigt viktigt att det utförs av en erfaren och kunnig person. Låt elinstallationer och mer krävande arbeten utföras av experter.