Tips från Sveriges snabbaste fönsterputsare

Tips från Sveriges snabbaste fönsterputsare

Hur lång tid tar det för dig att putsa tre fönster? För Sveriges snabbaste fönsterputsare tar det ca 15 sekunder. Det var i alla fall vinnartiden under SM i fönsterputsning som genomfördes i Stockholm under hösten 2018. Skrapan är delvis nyckeln till framgång. Oavsett om man ska tävla eller bara utföra enkel fönsterputs i hemmet.

På Kistamässan i Stockholm genomförs en rad stora mässor varje år. Men här genomförs även lite mer udda tävlingar så som SM i fönsterputs. Tävlingen hölls i oktober och det var ett flertal fönsterputsare som kom dit för att försöka putsa till sin tid och klå både svenska mästaren och den då regerande världsmästaren.

Vinnaren, som även jobbar fönsterputsning i Stockholm, klarade finalen galant och tog sig överst på prispallen. Men i en intervju påpekar han att tid och snabbhet absolut inte är allt som behövs för att bli bra fönsterputsare. Många som jobbar med fönsterputs träffar sina kunder och behöver därmed ha en god social kompetens och förmåga att lyssna in kundens behov.

Vinnarens bästa tips

Vinnaren gav tre tips till de som vill kunna utföra fönsterputs lika snabbt som han.

För det första är skrapan mycket viktig. Det ska vara en skrapa med ett bra gummi som därmed får med sig vattnet tydligt. Ett fel som en del gör är att man har samma skrapa vid rengöring av badrumsgolvet som till fönsterputs. Men det är fel väg.

För det andra handlar det om att ha på riktigt med vatten på fönstret och att gnugga kraftigt. Det är i detta läge som smutsen ska bort. En del tror att rakan ska ta med sig smutsen men rakans uppgift är enbart att få bort vattnet.

För det tredje bör en torr handduk användas för att torka av kanterna. I det fall som skrapan har används korrekt finns enbart en mindre mängd vatten vid kanterna samt längst ned på fönstret. Med en handduk torkas dessa ränder bort. Den torra handduken ska däremot aldrig användas på hela fönstret. Finns det fläckar kvar är det bättre att ha på nytt vatten som sedan skrapas bort.

Klår du vinnaren? Även 2019 kommer SM i fönsterputs hållas i Stockholm. Fram med skrapa och hink och börja hårdträningen.