Vid köp av värmeelement och radiatorer

Det kan tyckas vara en obetydlig sak detta med element. Men faktum är att det finns flera saker att ha i åtanke när du inhandlar ny värmeelement och radiatorer. Här kommer tipsen! Underskatta inte vikten av värmeelement och radiatorer. När du köper ett värmeelement finns det några saker att tänka på.

Varför behövs värmen?

Vad ska värmen i just det rummet vara till för? I ett badrum behövs till exempel värmen för att torka handdukar och erbjuda kroppsvärme efter duschen. I Köket vill du torka kökshanddukarna och i hallen ett gäng blöta vantar och mössor. I Vardagsrummet är det viktigt att kunna reglera värmenivån om du till exempel vill tända en mysig öppen eld.

Stilen

En annan sak att överväga när du köper nya värmeelement och radiatorer handlar om design. Vilken typ av stil går ditt hem i? Är det modernt eller gammalt, lantligt eller city-vibb? Ett värmeelement finns i olika stilar, varför inte testa ett retro-element om det passar in i ditt hem. En annan sak att överväga när det gäller design är färg. Vill du att värmeelementet eller radiatorn ska gå i samma färg som väggen och därmed bli osynligt eller vill du att det ska framhävas genom att vara i en utstickande färg? Våga testa det senare! Det blir en rolig inredningsdetalj som du kommer att vara relativt ensam om.

Reglage på värmeelement

En tredje sak att överväga vid köp av värmeelement och radiatorer är hur du vill styra värmen. En radiator som är vattenburen styrs oftast med hjälp av en termostat. På platser där du vill ha värme året om, som till exempel i badrummet, är det bra att ha en elektrisk radiator. Många elradiatorer kan styras med trådlös teknik.

Placering av ny radiator

Även platsen är viktig för funktionen. Som du kanske vet så är anledningen att så många placerar värmeelementet under fönstret att det där förhindrar att kall luft rasar ner, så kallat kallras, något som annars kan ge upphov till drag i hemmet. Men låt inte detta hindra dig från att tänka nytt! Det finns många ställen att placera ett värmeelement eller en radiator på. Bara din fantasi sätter gränserna! Men viktigt är dock att en professionell installatör kan se över hur effektbehovet blir på den plats du valt ut.

Publicerat i El